Barrel Aging of Vat rijping

Vanaf het moment dat we begonnen met onze brouwerij, gingen we op zoek naar heel bijzondere producten en al vrij vlot hadden we die gevonden: Barrel Aged bieren!

Barrel Aged bier wil zeggen: bier dat gedurende een bepaalde tijd gerijpt heeft oude houten vaten. Deze vaten zijn, voordat ze gevuld worden met ons bier, gebruikt om gedestilleerde dranken in te laten rijpen. Het bekendste voorbeeld daarvan is natuurlijk Schotse whisky, maar er zijn veel meer dranken die gerijpt worden op houten vaten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gedestilleerde dranken zoals calvados, bourbon, brandy, rum en cognac. Ook worden wijnen gerijpt op vaten. Voorbeelden daarvan zijn: moscatel, pinot noir, enz.

Deze vaten zijn op een gegeven moment afgeschreven door de desbetreffende bedrijven, maar zijn vervolgens voor ons een fantastisch mooie opslag om onze bieren in te laten rijpen!

Regelmatig struinen we de markt af naar mooie, recent geleegde houten vaten. Als we na een zorgvuldige selectie een paar mooie vaten kunnen bemachtigen, dan brouwen we een geschikt bier en op het punt dat dit bier normaal gesproken afgevuld zou worden op de fles, dan vullen we hiermee het houten vat, de barrel.
Na een rijping van minimaal 4 maanden, maar oplopend tot een jaar of nog langer, is het bier klaar om afgevuld te worden op de fles. Het resultaat: heerlijke smaakcombinaties van een bier en de verschillende soorten gedestilleerd.

Wij behoren tot de eerste brouwerijen in Nederland die dit doen en kunnen dus bogen op veel kennis. Ons eerste bier dat we op een barrel hebben gerijpt is al van 2014. Dit was de Tsjuster gerijpt op een Jura Whisky vat. Onze Zwarte Snorre BA is de langst lopende reeks van een Barrel Aged bier in Nederland.

We hebben hier al vele mooie erkenningen voor gehad, maar in december 2023 was er wel een hele mooie: we zijn geselecteerd voor het tv-programma “Binnenstebuiten”. TV kok Rosah van Schendelen is bij ons op bezoek geweest om met eigen ogen te zien hoe wij dit doen. Het item heet: “Houtgerijpte bieren in Twente”. Je kunt het terugkijken door op de volgende link te klikken: “Houtgerijpte bieren Binnenstebuiten“. het item duurt 11 minuten en geeft een heel mooi beeld van wat wij doen.

Geïnteresseerd om wat van dit moois te proeven? We hebben we een introductiepakket Barrel Aged bieren te koop in onze webshop 

Volg jij Berghoeve Brouwerij al?
Beer cap