Wij starten ook een brouwerij, leuk he?

Huh, zul je denken, jullie hebben toch al een brouwerij? Dat klopt. Daarverandert ook niets in, maar we willen jullie meenemen hoe we in de afgelopen jaren regelmatig mensen over de vloer hebben gehad die ook een brouwerij willen starten.

Nu willen we niet ingewikkeld doen want iedereen heeft het recht om zijn eigen brouwerij te beginnen, maar om eerlijk te zijn ………. Af en toe is het wel tenenkrommend.

Zo kwamen ooit twee mannen kennismaken met onze brouwerij en lieten ze terloops weten dat ze voornemens zijn hun eigen brouwerij te starten. Ze hebben een geweldig mooi pand op een toplokatie en zien het helemaal voor zich. Eén van de eerste vragen die vervolgens tijdens rondleiding gesteld wordt: “Hoe noem je dat spul ook al weer dat je nodig hebt om te brouwen”. Euh… wat bedoelen jullie precies? “Dat spul dat in die witte zakken zit.” Oooh, je bedoelt mout! Dat is voor ons hetzelfde als roepen dat je een bank begint en dat je eigenlijk niet weet wat geld is. Tja, voor de één is enige kennis over het brouwproces de basis voor het starten van een eigen brouwerij, voor de ander een mooi pand.

Niet lang geleden zijn we gemaild door mensen die een afspraak wilden maken. De tekst was als volgt: “Wij zijn fanatieke hobbybrouwers en willen een volgende stap maken om een eigen bier op de markt te brengen. Nu komt er, zoals jullie weten, het e.e.a. bij kijken m.b.t vergunningen, hygiëne etc. Kunnen wij bij jullie een rondleiding krijgen en daarbij vertellen hoe jullie dit hebben aangepakt?”

Daar vinden we wel wat van…… Waarom zouden we hier überhaupt aan meewerken? Alsof we 12,5 jaar ervaring, successen, misperen, vallen en opstaan aan de eerste de beste zullen weggeven? What’s in it for us? Na een nachtje slapen hebben we het aanbod gedaan om hun te adviseren tegen een geriefelijk tarief van €150,00 per uur, maar dat was wat te gortig. Het lijkt misschien wel een k**-streek, maar geloof ons: die kosten zijn met onze ervaring snel terugverdient. Het “misperen en vallen” zoals hierboven omschreven is een (heel)veelvoud van dit bedrag.

Maar één van de mooiste is de volgende: Op de website van een jonge brouwerij staat: “…… na een leergang van enkele brouwworkshops kennen ze de klappen van de zweep”, dan kun je ons werkelijk wegdragen. Inmiddels gaan wij als brouwerij al mooi richting de 500 brouwsels en nog zitten we regelmatig met de handen in het haar wat er weer is misgegaan. Is ons leervermogen dan zo slecht of moeten we toch snel maar eens bij hen in de leer?

Hoe dan ook: Ja, een brouwerij beginnen is erg leuk, maar zorg alsjeblieft dat je je verdiept of de goede mensen aan boord haalt die weten wat ze doen! Anders kom je van een koude kermis thuis……

  • Geplaatst door: Berghoeve
  • Datum: 29-09-2022
Volg jij Berghoeve Brouwerij al?
Beer cap