Mevrouw drinkt u ook bier?

Het zal al weer zo’n 10 jaar geleden zijn dat we de klas van één van onze kinderen op de brouwerij op bezoek hadden. Juf had gevraagd of ze langs mochten komen in het kader van het project ‘De Middeleeuwen’. In die tijd waren er veel ambachten, waaronder het mooie ambacht van bier brouwen.

Nadat we juf duidelijk hadden gemaakt dat ze goed moest communiceren dat dit bezoek op verzoek van de school was, want we willen uiteraard niet beticht kunnen worden van het aanzetten tot drankgebruik van 9-jarigen, kon het feest plaatsvinden.

De kids werden rondgeleid en nadat ze zelf water in flesjes mochten afvullen, kwam 1 van de koters met de vraag aan Geralda: “Mevrouw, drinkt u ook bier?” Een vraag die uiteraard met een “ja” beantwoord kon worden!

Nu zul je denken: “Dat was 10 jaar geleden en de vraagsteller was nog jong, dat zal nu wel niet meer gebeuren”, maar geloof het of niet, deze vraag wordt jaarlijks nog gesteld. En dan gewoon door de volwassen bezoeker van de brouwerij. Echt waar!

Daarnaast worden er regelmatig vragen gesteld als:
Vrouw die vraagt: “Ik wil graag een proeverij cadeau geven aan mijn man / broer”. Andersom komt nooit voor.
Comment op Facebook: ”Goed idee om naar een brouwerij te gaan als de vrouw vervelend is”.
Vrouw zegt: “Nee ik drink niet mee, ik ben de BOB”. Andersom komt nooit voor.
“We willen een leuk uitje organiseren voor de mannen. Dan kunnen zij een bierproeverij doen, terwijl wij gaan macrameeën / high tea-en / glas in lood maken / schilderen / bloemschikken (doorhalen wat niet van toepassing is)”.

Waarom dames en heren?

Als wij gemengde groepen krijgen, dan is bijna altijd de reactie dat de dames het ontzettend interessant vonden en zeker bijzonder verrast zijn door de verscheidenheid in smaken van het bier. Zoals ooit een dame zei: “Goh, ik moet eerlijk zijn, ik had er niet veel zin in want ik ben geen bierdrinker, maar ik vond jullie verhalen en uitleg fantastisch en wat zijn er toch veel mooie bieren om uit te kiezen, jullie hebben me overtuigd!

Dus waarom kiezen voor bijvoorbeeld wit, rood of rosé, terwijl je ook kunt kiezen uit: IPA, Mango NEIPA, DIPA, Sour, Passievruchten IPA, Blond, Dubbel, Tripel, Imperial Stout, Dark Ale, White IPA, Red Ale, Barrel Aged Cognac, Wild Ale, Barrel Aged Rum, Barrel Aged Pedro Ximenez, Gerstewijn, American Barley Wine, Imperial India Black Ale, Meibock, Herfstbock enz enz. Allemaal bij ons te krijgen……….

Gelukkig zien we dat steeds meer (jongere) dames ook genieten van speciaalbier en het interessant vinden om dit te ontdekken. Zo is ruim 40% van de bezoekers die onze site bekijken (als we Google Analytics mogen geloven) vrouw. Wat ons betreft moet dit minimaal nog 10% hoger, en zeker ook bij de fysieke bezoekers op de brouwerij!

Terugkomend op het thema van destijds van de basisschool ‘De Middeleeuwen’: Toen dronken mannen én vrouwen bier…. of iets wat daar voor door moest gaan. Na eeuwen van smaak- en kwaliteitsontwikkeling van dit mooie gerstenat zouden we toch op dit ieniemienie puntje een voorbeeld kunnen nemen aan onze verre voorouders.

Proost!

  • Geplaatst door: Berghoeve
  • Datum: 27-06-2022
Volg jij Berghoeve Brouwerij al?
Beer cap