Leve de bierwedstrijden !?

Zoals velen van jullie weten wordt er elk jaar wordt de “Dutch Beer Challenge” (DBC) georganiseerd. Een volstrekt onafhankelijke wedstrijd waar professionele brouwerijen bieren voor in kunnen sturen. Deze bieren worden blind gekeurd door juryleden, die erkend bierkenner of -ambassadeur zijn. Uit de honderden inzendingen wordt uiteindelijke het beste bier van Nederland gekozen! Afgelopen week werd de uitslag van de 2024 editie bekend gemaakt.

Supermooi toch? Ja en Nee. De wedstrijd roept vaak enorm veel emotie op, zeker na deze editie. Brouwerijen die prijzen winnen, schreeuwen dat natuurlijk van de daken. Terecht! Zouden wij ook doen, als we meegedaan zouden hebben. En als we meegedaan zouden hebben en niks gewonnen hadden………. dan zouden we uiteraard niks van ons laten horen, zo werkt dat toch?

Er zijn door het jaar heen ontzettend veel bierwedstrijden. Naast DBC bijvoorbeeld: World Beer Cup, European Beer Challenge, London Beer Competition, European Beer Star, Brussels Beer Challenge, International Beer Challenge, Frankfurt International Trophy, Barcelona Beer Challenge en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Als brouwer word je ruim van tevoren en meerdere keren uitgenodigd om deel te nemen aan dergelijke competities. Je zou haast denken dat er geld aan te verdienen is. Bij de ene wedstrijd is de kans 50% dat je een medaille wint en worden er meerdere gouden medailles per categorie uitgereikt, bij de andere zijn ze wat kritischer en is de spoeling wat dunner.

Hoe zit dat bij DBC? Nou dat wordt georganiseerd door een stichting, dus dat gaat niet om geld verdienen. Keurig.

Wat betreft de prijzenverdeling: dit jaar hebben 150 Nederlandse (huur)brouwerijen meegedaan, ongeveer 15% van de Nederlandse brouwerijen. Samen hebben ze 493 bieren ingestuurd. Dus gemiddeld iets meer dan 3 bieren per brouwerij. Er zijn 54 winnende brouwerijen geweest. Dus 1 op de 3 brouwerijen heeft een prijs gewonnen. En er zijn in totaal 91 medailles uitgereikt. Wat neerkomt op 1 medaille per 5 ingestuurde bieren.

Er zijn 28 categorieën waarbinnen één gouden en meerdere zilveren en bronzen medailles kunnen worden uitgereikt. Voorbeelden van categorieën zijn: Pastry, Pils, Gerstewijn, Zwaar Donker en Saison. Daarnaast wordt gekeken welk bier overall de hoogste score heeft gekregen, die dus wordt bepaald binnen de bierstijl in die categorie, en dat bier wordt vervolgens benoemd tot het Beste Bier van Nederland.

Wij vinden het wel wat pretentieus om in een steekproef van 15% van de Nederlandse Brouwers en waarschijnlijk ver onder de 1% van de beschikbare Nederlandse bieren, te stellen welk bier het beste van Nederland is. Tuurlijk: Als je niet mee doet dan kun je ook niet winnen en als je wel mee doet dan kun je wel winnen.

Bavaria heeft wel mee gedaan. En zij hebben binnen de categorie Pils de hoogste score gehaald. Een score die is vastgesteld door 3 of 4 juryleden. En die score viel binnen hun categorie dusdanig hoog uit, dat het de hoogste score was van alle bieren, ieder binnen hun eigen categorie. Van harte Bavaria! Jullie maken het beste bier van Nederland!

Helemaal conform de regelementen en dus correct, maar of bierdrinkend Nederland dit snapt en dan de wedstrijd nog serieus neemt? Wij zijn er bang voor en dat is best jammer.

Het goede nieuws is wel, dat er volop gediscussieerd wordt over het mooie product bier en dat wij vanavond met een zalige glimlach op ons gezicht gaan genieten van een bier dat wij het beste bier van Nederland vinden, drie keer raden welk bier dit is 😉.

  • Geplaatst door: Berghoeve
  • Datum: 17-05-2024
Volg jij Berghoeve Brouwerij al?
Beer cap