Brouwen met Keerls & Kettels

Man man wat hadden we hier naar uitgekeken, brouwen met Jurgen en Geralda van de Berghoeve. Voor voetballers waarschijnlijk gelijk aan het spelen van een wedstrijd op het heilige gras van Wembley!! Waar je vroeger als klein kind ergens naar uit kon kijken en van spanning de slaap niet kon bevatten, waren we nu als jubilerende Keerl’s blij weer even dat gevoel te mogen beleven. Maar…

‘s Oams een jochie, ‘s mons de Keerl!
Om een totaal beleving te krijgen, kon een toeristische route over de prachtige historische Mageler Es natuurlijk niet uitblijven. Vanaf de Brink in het centrum van Den Ham starten wandelroutes waarbij een stop bij de Berghoeve onder het motto “Kuier’n en Preuv’n” zeer aan te bevelen is!

Aangekomen bij de Berghoeve worden we gelijk meegenomen in het totale brouwproces en meteen aan het werk gezet. Alle stappen van schroten, maischen, filteren, koken maar ook vooral het voorbereiden, reinigen, ontsmetten en schoonmaken hebben we van dichtbij mogen beleven en zelf mogen uitvoeren. Met behulp van vele goede adviezen en onze gewaagde ingrediënten, hebben we aan het eind van de dag vol trots het gist mogen toevoegen aan het wort.
Tussen de verschillende processtappen hebben we vele leuke gesprekken gehad waar Jurgen en Geralda ons onder andere meenamen in de geschiedenis van de Berghoeve en hoe gepassioneerd zij als ondernemers hier dagelijks mee bezig zijn. Daarbij ook leuk om te zien dat zij duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en een circulair bedrijf hebben. Het dak van de schuur ligt vol met zonnepanelen, het spoelwater wordt opgevangen en later gebruikt voor hun eigen tuin en gewassen en het bostel gaat naar de buurman voor zijn koeien maar hun eigen kippen mogen natuurlijk ook een graantje meepikken!

Dit was een dag om nooit meer te vergeten. We willen Jurgen en Geralda dan ook van harte bedanken voor hun gastvrijheid, de vele leuke gesprekken en de uitleg en tips en trics die we hebben mogen ontvangen tijdens het brouwen.
De terugweg nog één keer genieten van de Mageler Es om vervolgens thuis onder het genot van een Berghoeve bier in geuren en kleuren te vertellen van onze belevenissen om daarna als kleine jochies vermoeid met een grote glimlach in slaap te vallen.

  • Geplaatst door: Berghoeve
  • Datum: 11-02-2023
Volg jij Berghoeve Brouwerij al?
Beer cap