Het Reinheitsgebot: we merken tijdens onze rondleidingen dat het veel mensen tot de verbeelding spreekt. We willen geen gekke dingen in ons eten en drinken en als je niet weet hoe het productieproces in elkaar steekt, dan is iets als het Reinheitsgebot een mooie houvast. Toch?
Het Reinheitsgebot komt uit Beieren, Duitsland. Het bijzondere is, dat het oorspronkelijk niet over de kwaliteit van bier ging, maar is ingesteld om te voorkomen dat kostbare granen als tarwe en rogge in bier gebruikt zouden worden. Het Reinheitsgebot houdt namelijk in dat je alleen water, gerst en hop in je bier mag gebruiken. Later, toen de kennis over microbiologie toenam en men door kreeg wat de functie van gist was, is deze er ook aan toegevoegd.
Het Reinheitsgebot staat dus voor een bepaalde zuiverheid en nadat het begin 1900 in de wet werd opgenomen, was het ook een fantastisch middel om buitenlande bieren te weren. Deze werden namelijk niet volgens de geldende voorschriften gebrouwen. Dat een Weizenbier (een bier dat minimaal 50% tarwe bevat) ook niet aan de regels voldoet, mwah detail….
Naar aanleiding van een klacht van een Franse brouwerij bij de Europese Commissie, dat het Reinheitsgebot het vrije handelsverkeer in Europa hinderde, is het al tientallen jaren wettelijk niet meer mogelijk om bieren om die reden te weigeren. Je mag als brouwerij nog wel steeds aangeven dat je bieren gebrouwen zijn volgens het Reinheitgebot.
Maar goed om terug te komen bij ons:
Brouwt Berghoeve volgens het Reinheitsgebot? Het antwoord is simpelweg: “Nee”.
Maken wij dan minder “Reine” bieren? Dat antwoord is in onze ogen ook simpelweg: “Nee”.
De helft van onze bieren bestaan uit alleen water, gerst, hop en gist. Bij een kwart van onze bieren voegen we nog andere granen toe, zoals haver en tarwe en bij het laatste kwart voegen we nog “biervreemde” grondstoffen toe zoals koriander, sinaasappelschil en cacaonibs. Allemaal natuurlijke grondstoffen.
Er zijn alleen twee dingen die er voor zorgen dat we voor al onze bieren de claim Reinheitsgebot niet mogen voeren.
De eerste is het toevoegen van melkzuur aan het brouwsel. Dit is ongeveer 200 ml (een drinkglas) dat we toevoegen aan een brouwsel van 700 liter. Dit doen we om meer rendement uit het graan te kunnen halen*. Nu denk je misschien: “Maar ja melkzuur dat klinkt niet fris..”. Besef dan even dat de hoeveelheid melkzuur die aan een brouwsel wordt toegevoegd een tiende tot honderdste is van de hoeveelheid melkzuur die in karnemelk of yoghurt zit. Toch ook wel gezonde zuivere dranken, niet?
En de brouwerijen die wel aan het Reinheitsgebot voldoen, werken die dan minder efficiënt? Nee dat is het leukste van het verhaal. Zij voegen zelf geen melkzuur toe aan hun brouwsel, maar gebruiken aangezuurde gerstemout. Dat is mout die door de mouterij besproeit is met de melkzuurbacterie (dezelfde die onze 200 ml zuur gemaakt heeft) en deze zet tijdens het mouten* suikers om in melkzuur. Het melkzuur zit in dit geval dus op/in de gerstemout en hoeft niet meer toegevoegd te worden. Beide methodes leveren exact hetzelfde product op, alleen bij de moutvariant wordt het niet gezien als toevoeging en dus wordt het geaccepteerd volgens het Reinheitsgebot.
Het tweede element: wij voegen wat kristalsuiker toe om een mooie schuimlaag te vormen op ons bier door middel van nagisting op de fles*. Een toevoeging, dus dat mag niet, punt. Wel maken we hierbij graag de kanttekening dat deze suiker voor 100% wordt omgezet in alcohol en koolzuur. Twee ingrediënten die bij alle brouwerijen in de wereld ook in het bier zitten. Dus ook hier nul verschil met de Reinheits brouwerijen. Saillant detail: Brouwerijen die niet werken met nagisting (dus alle Reinheits brouwerijen) vullen hun bieren af met koolzuur tegendruk.* De koolzuur die hiervoor gebruikt wordt is een bijproduct bij de productie van kunstmest uit aardolie. Alleen is dat geen toevoeging. Tja wie houdt wie dan voor de gek…….
Aan u de conclusie of het Reinheitsgebot een goede houvast is voor het kopen uw lekkere bier. Wij zijn en blijven in ieder geval overtuigd van de zuiverheid van onze producten.
Prost Freunde!
*Hierover meer in latere blogs
Laat je verrassen door de Berghoeve Adventskalender:
Een doos met 24 bieren om vanaf 1 december af te tellen naar de feestdagen.
Nu slechts €97,50 voor 24 fantastische bieren (inclusief gratis verzending).
Tipje van de sluier wat betreft de inhoud:
8 Barrel Aged bieren
2 Infused bieren
6 Gloednieuwe bieren!