D’r an met de Lippe

Als om 4.30 de wekker gaat, weten we dat het staat te gebeuren.. ONZE BROUWDAG!! Tis akelig vroeg maar we hebben er zin in. Een half uurtje later zijn we onderweg. Wanneer we vanuit Salland Twente binnenrollen lacht de koperen ploert, die ook net wakker is, ons al tegemoet. Wat een prachtig begin van deze dag.

Zoals afgesproken arriveren we om 6 uur op de brouwerij waar we meteen kunnen beginnen met schroten van de mouten. Jurgen heeft de tank al vol met water staan zodat de ketel op temperatuur is zodra we aan de stort toe zijn. Zak na zak slingeren we op de schouders, wat met zo’n 250 kg mout even een ochtendgymnastiekje is. Schouders eronder en “d’r an met de lippe!!”.

Na de stort lopen we het maisschema af, wat voor ons vooral wachten betekend. Dus we hebben tijd voor een fijn bakkie koffie, terwijl er al heerlijke geuren uit het brouwlokaal opstijgen. Halverwege de ochtend is het maischen achter de rug en kunnen we het beslag overpompen naar de filterketel. Hierbij krijgen we al de kans om een glimp op te vangen van de prachtige robijnrode kleur van onze winter ale. Ondanks dat alles tot nu toe voorspoedig gaat, maakt Jurgen zich vanwege de hoeveelheid rogge zich een klein beetje zorgen over het filteren. Uiteindelijk gaat alles toch best voorspoedig, maar we houden het in de smiezen.

Er wordt goed voor ons gezorgd door Jurgen en Geralda want tijdens het filteren wacht er een heerlijke lunch op ons. Terwijl we weer een beetje op krachten komen spoelen we de bostel verder uit, tot we rond een uur of 2 de kook kunnen starten en de filterkuip schoon kunnen maken.

Gelukkig past er in ieder geval íemand uit het team in de filterkuip voor de laatste restjes. We voegen de eerste hop trouwens ook toe wat voor een mooie balans zal zorgen in ons bier. Na het koken gaat ons bier weer de filterkuip in voor de whirlpool waar we het karakter in ons bier brengen. De kruiden die van onze mooie rode ale een echte winter ale maken. Terwijl het van tijd tot tijd even regent en waait voelt het al heerlijk herfstig terwijl de heerlijkste aroma’s uit de ketel ons tegemoet zweven.

Vanuit de whirlpool pompen we het bier via de koeler naar de vergistingstank, zodat even later de gist zijn werk kan gaan doen. Nu word het afwachten maar we zijn vol vertrouwen dat jullie straks allemaal van dit heerlijke bier kunnen gaan genieten!! Na gezellig een laatste drankje taaien we rond 6 uur ‘s avonds moe maar voldaan weer af richting Kampen. Laat maken we het niet na deze prachtige dag. Oogjes dicht en snaveltjes toe.

  • Geplaatst door: Berghoeve
  • Datum: 11-07-2024
Volg jij Berghoeve Brouwerij al?
Beer cap