De dag waarvan je wist dat ie zou komen

‘99 Bottles of Beer on the wall…’
Nou ja, in ons geval 2.188 flessen. En niet op de muur maar in dozen. Ruim 700 liter bier bottelen en etiketteren. Leidt tot 2.188 flessen in 91 dozen. Respect voor Geralda en Jurgen die dit elke week doen!

Bottelgist en suikerwater
Omdat de AnnaBlamannen wat laat uit Groningen waren vertrokken, hadden Geralda en Jurgen al het één en ander voorbereid. Bottelgist en suikerwater waren al aan het vat toegevoegd, zodat we direct aan het werk konden (ja, net als bij de brouwdag eerst aan het werk en dan pas koffie).

Een flinke klus
Dus wat moet er nou op zo’n dag gebeuren? Nou, twee man beginnen met het vullen en doppen van de flessen. Deze worden vervolgens in een doos geplaatst. Maar die doos komt er niet vanzelf. Dus de andere twee zijn ondertussen dozen aan het klaarmaken. Nadat er voldoende dozen met gebottelde flessen zijn, wordt gestart met het etiketteren. De één plaatst de flessen in het begin van de etiketteermachine, de ander haalt ze er aan de andere kant weer uit en vult en sluit de doos. Niet vergeten een etiket op de doos te plakken en stapelen maar.

‘If one of those bottles should happen to fall, 98 bottles of beer on the wall…’
Tja, het kan de beste overkomen. Ook bij ons is wel eens wat gesneuveld. Drie flesjes op 2.188 (voorheen dus 2.191). ‘Kon minder’ zeggen we dan in Groningen.

The waiting game
‘Jurgen, we kunnen zeker al wel wat flesjes mee?’. Nee dus. De flessen worden op de juiste temperatuur nog minimaal een week weggezet voor een optimale koolzuurontwikkeling. En dat vertrouwt Jurgen ons toch echt niet toe. Dus moeten we nog even wachten tot we de kroonkurken van onze eigen gebottelde flessen eraf mogen halen. Maar in vervolg zullen we dat met meer aandacht en liefde doen. We weten nu hoeveel erbij komt kijken.

Prut,
De AnnaBlamannen

  • Geplaatst door: Berghoeve
  • Datum: 10-03-2023
Volg jij Berghoeve Brouwerij al?
Beer cap