De Brouwdag van De AnnaBlamannen

Vrijdag 5:45. In vier woningen in de Anna Blamanstraat in Groningen gaat het licht aan. Een half uurtje later rijdt een auto de straat uit. Het belooft een lange brouwdag te worden.

Om 7:30 komen de AnnaBlamannen aan in Den Ham. De brouwketel wordt al met water gevuld. Niks koffie, Jurgen zet ons eerst aan het werk. We starten met het schroten van een kleine 200 kg tarwe- en gerstemout. De geschrote mout moet daarna natuurlijk in de brouwketel gegooid worden. En dat is best zwaar werk. Maar daar heeft Jurgen vandaag personeel voor. Als het maischen is begonnen, is het eindelijk tijd voor koffie. Uiteraard met Groninger koek.

Tijdens het koffiedrinken en maischen is er genoeg tijd om met Geralda en Jurgen te bomen over de brouwerij, het brouwen en bier in het algemeen. Mooi om te horen dat ze volledig hun eigen koers varen. Veel wordt nog met de hand gedaan (dan kan er ook niks stuk) en kleinschalig brouwen is ook prima. Veel groter hoeft het niet.

Maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. Dus filteren en spoelen na het maischen, wort naar de kookketel en hop de eerste hopgift erbij. Na ruim een uur gaat alles in de whirlpool en jawel, daar komt de pepermunt erbij. In no time ruikt de hele brouwerij naar pepermunt. Tussendoor genieten we nog van de door Geralda geregelde lunch en krijgen we een rondleiding waarbij de ‘barrel-room’ niet mag ontbreken natuurlijk.

Aan het eind van de middag gaat alles via de platenkoeler naar het vergistingsvat. Jurgen had de giststarter enkele dagen eerder al klaar gemaakt, dus die kan er direct bij. Dan is het enkel nog schoonmaken, want ook dat is bierbrouwen. Onder het genot van een biertje (Goede Buur, what’s in a name?) ronden we af met een gezamenlijk maal en uiteraard ontkomen we er niet aan nog even wat biertjes mee te nemen uit de winkel.

En nu komt dan het lastigste deel van bierbrouwen, geduld.

Geralda en Jurgen, bedankt voor een fantastische brouwdag en uitstekende verzorging van de inwendige mens.

Prut, De AnnaBlamannen

Zie hieronder de foto’s:

  • Geplaatst door: Berghoeve
  • Datum: 4-02-2023
Volg jij Berghoeve Brouwerij al?
Beer cap