Cheese meets Beer: De Kaasbunker & Berghoeve slaan handen ineen

Kwaliteit en Twentse nuchterheid, dat is waar zowel De Kaasbunker als de Berghoeve Brouwerij bekend om staan. Jurgen en Geralda hoefden dan ook niet lang na te denken toen zij door De Kaasbunker benaderd werden om gezamenlijk een bier te brouwen: “Wij vinden samenwerkingen altijd erg interessant en zijn daarom met de Kaasbunker in zee gegaan.”

De Kaasbunker Twente heeft eerder een Barrel Aged bier uitgebracht. Dit keer kwamen ze in hun zoektocht naar een brouwer uit bij de Berghoeve Brouwerij. “Het is 7 kilometer verderop en ze hebben veel ervaring met het rijpen van bier op vaten, daar staan ze bekend om”, Jan-Peter. De keuze voor het produceren van bier was ook een niet al te lastige keuze: “Ik vind het mooi als je producten de tijd geeft om te kijken naar hoe de smaak zich op den duur ontwikkelt. En dat vind je terug bij zowel het rijpen van kaas als bij het rijpen van bier op vaten.”

Berghoeve Bierbrouwerij
In een voormalige familieboerderij in het mooie Twentse coulisselandschap huist sinds begin 2010 brouwerij de Berghoeve. Brouwerij de Berghoeve is al 12 jaar lang een begrip in Twente en vergaarde haar landelijke bekendheid door de Barrel Aged bieren. “Door onze kleinschaligheid in combinatie met onze hoge kwaliteitstandaarden worden we tot de beste 10 microbrouwerijen gerekend volgens Untappd”, vertelt Geralda.

Over Bunkerbier
De Kaasbunker en Berghoeve Brouwerij zijn samen tot een prachtig bier gekomen. Het gebrouwen bier is een zogenoemde Smooth Dark Ale. Dit bier kenmerkt zich door het gebruik van relatief veel caramelmouten, haver en het meest bijzondere ingrediënt: cacaonibs. Deze ingrediënten samen vormen een volmondig zacht en zoet bier waarbij de cacao en vanille mooi blijven hangen na de afdronk.

“We hebben een extra zware variant gemaakt van maar liefst 10% alcohol, waardoor deze ook heel mooi te rijpen is op voormalige barrels”, vertelt een bevlogen en gepassioneerde Jurgen. “De vaten waar Jurgen het over heeft bevatten of Hennesy Cognac of Wild Turkey Bourbon. In het geval dat het bier gerijpt heeft op een Hennesy Cognac vat krijg je een mooie toevoeging van rijp fruit en zoetheid, bij de Bourbon krijg je juist een zachte vanille en je proeft de kruidigheid van de Bourbon”, aldus Geralda.

Waarom wordt het bier gerijpt in bunkers?
“De bunker is ideaal voor het afrijpen van het bier op vaten vanwege de constante temperatuur: er zijn geen grote temperatuurverschillen en er heerst serene rust waar nauwelijks trillingen plaatsvinden”, legt Jan-Peter uit. De samenwerking tussen De Kaasbunker en Berghoeve Brouwerij bestaat dan ook uit puur Twents Vakmanschap welke te proeven is bij iedere slok!”

Waar is Bunkerbier verkrijgbaar?
Bunkerbier is alleen verkrijgbaar bij de betere kaaswinkel, slijterij en uiteraard bij de Berghoeve Brouwerij zelf. Wil je meer weten over de Kaasbunker? Klik dan hier. Met je bedrijf op zoek naar een unieke bedrijfsruimte? De Kaasbunker heeft verschillende bunkers te huur staan. Interesse? Klik dan hier!

  • Geplaatst door: Berghoeve
  • Datum: 23-02-2023
Volg jij Berghoeve Brouwerij al?
Beer cap