Aj op tied begint, he-j nog wat an de dag!

25-06-2024, Terwijl bijna heel Goor nog op één oor ligt, gaat op 3 adressen omstreeks 04:45 de wekker af.
Nog snel een bak koffie, een plak brood en de hond er ff uit. Want vandaag is ‘t zover……. Brouwdag voor de Goorse Jongens bij Berghoeve!

Want aj op tied begint, he-j nog wat an de dag, laten we maar zeggen.

Op de afgesproken tijd van 06:00 arriveren wij aan de Achteres in Den Ham. Terwijl Jurgen ons goedemorgen heet, schieten wij nog snel even een foto voor ons verslag en het thuisfront, alvorens we beginnen aan een zeer enerverende en drukke dag. We worden meegenomen naar de loods waar we meteen aan het werk gaan met het schroten van de mout. Het water is inmiddels al op temperatuur gebracht dus de mout kan na het schroten direct worden toegevoegd.

Onder het genot van een eerste bak koffie wordt de rest van de dag doorgenomen, krijgen we uitleg over de brouwapparatuur waarover Berghoeve beschikt en prepareren we alvast wat benodigdheden voor later op de dag. Een aantal koppen koffie verder zijn we klaar voor de volgende stap; het spoelen van de mout; Dit is een proces wat veel geduld vergt, en dus veel tijd in beslag neemt. Maar goed, gelukkig is er nog koffie!

Na het spoelen, moet de bostel uit de ketel geschraapt worden en de ketel moet worden schoongespoeld… Toeval dat Jurgen en Geralda op dat moment een functie elders verzorgen?? Met een buitentemperatuur van 28°C is dit een klusje waarbij je al snel weer verlangt naar andere weersomstandigheden. Je moet toch wat te klagen hebben….

Inmiddels is het al 15:00 en na diverse metingen en beetje bijsturen waar nodig zitten we op koers voor ons te brouwen recept. Om vervolgens de platenkoeler voor de dag te halen en klaar te maken voor de laatste stap waar ons bier de vergistingstank in wordt gepompt.

We call it a day, en drinken nog wat na alvorens we huiswaarts keren om te gaan kijken naar het Nederlands elftal. Nu mag de gist zijn werk gaan doen, maar dat belooft goed te komen blijkt uit een update die Jurgen de volgende dag stuurt.

Groet’n uut ‘Nham van de Goorse Jongens!

  • Geplaatst door: Berghoeve
  • Datum: 28-06-2024
Volg jij Berghoeve Brouwerij al?
Beer cap