Barrel Aging

Vanaf het begin van onze brouwerij zijn we op zoek gegaan naar een heel bijzonder product en al vrij vlot hebben we die gevonden: Barrel Aged bier!

Barrel Aged bier wil zeggen: bier dat gedurende een bepaalde tijd gerijpt heeft oude houten vaten. Deze vaten zijn, voordat ze gevuld zijn met ons bier, gebruikt om gedestilleerd in te laten rijpen. het bekendste voorbeel daarvan is natuurlijk Schotse whisky, maar er zijn veel meer dranken die gerijpt worden op houten vaten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gedestilleerde dranken zoals calvados, bourbon, brandy, rum en cognac. Ook worden wijnen gerijpt op vaten. Voorbeelden daarvan zijn: moscatel, sherry enz.

Deze vaten zijn op een gegeven moment afgeschreven door de desbetreffende bedrijven, maar zijn vervolgens voor ons een fantastisch mooie opslag om onze bieren in te laten rijpen!

Regelmatig struinen we de markt af naar mooie, recent geleegde houten vaten. Als we na een zorgvuldige selectie een paar mooie vaten kunnen bemachtigen, dan brouwen we een bier en eigenlijk op het punt dat deze normaal gesproken afgevuld zou worden op de fles, dan vullen we het houten vat, de barrel.
Na een rijping van minimaal 4 maanden, maar oplopend tot een jaar of nog langer, is het bier klaar om afgevuld te worden op de fles. Het resultaat: een bier met heerlijke smaakcombinaties.

Wij horen tot de eerste brouwerijen in Nederland die dit doen, en kunnen dus bogen op veel kennis. Ons eerste bier dat we op barrel hebben gerijpt is al van 2014 en onze Zwarte Snorre BA is de langst lopende reeks van een Barrel Aged bier in Nederland.

Geïnteresseerd? Voor nieuwe klanten hebben we een introductiepakket Barrel Aged bieren te koop in onze webshop 

Volg jij Berghoeve Brouwerij al?
Beer cap