Hé brouwer, waar haal jij je water vandaan? Hé brouwer, waar haal jij je water vandaan?

De komende tijd willen we in onze blogs ook aandacht besteden aan het brouwen van bier. Dit doen we ook tijdens onze rondleidingen en proeverijen. We vertellen uitgebreid over het brouwproces en de ingrediënten van ons mooie bier. Daarbij moeten we eigenlijk wel toegeven dat water er vaak bekaaid vanaf komt.

Veel verder dan de vraag of we een eigen bron hebben, komt het vaak niet. En om daar in deze blog gelijk maar antwoord op te geven: “Ja we hebben een eigen bron, maar die gebruiken we niet voor ons bier.” Marketingtechnisch natuurlijk bijzonder jammer, maar ons bronwater bevat teveel ijzer en we willen graag meer dan alleen roodkleurige bieren in de markt zetten. Daarnaast zou het gebruik van een eigen bron ook betekenen dat we regelmatig kosten moeten maken om het water te laten analyseren en we zijn simpelweg gewoon ook erg goed te spreken over het water dat we hier uit de kraan “tappen”.

Daarmee lijkt het een gegeven: Water is water en daar moeten we het mee doen. Maar dat is niet het geval! Je kunt water wel degelijk bewerken om het uiteindelijk beter geschikt te maken voor een bepaalde bierstijl. Water zoals het uit de kraan komt bevat allerlei (an)organische stoffen die ook iets doen in het brouwproces en die uiteindelijk ook effect hebben op de smaakbeleving. De bekendste daarvan zijn de mineralen die de hardheid van water bepalen: calcium en magnesium.

Er zijn 4 belangrijke mineralen waar wij tijdens het brouwen aandacht voor hebben: calcium, magnesium, chloride en sulfaat. Allemaal stoffen die standaard al in het kraanwater zitten. Waarom zijn ze zo belangrijk?

Calcium is belangrijk om in tijdens het brouwproces eiwitten goed te kunnen laten uitvlokken, zodat je mooi helder bier kunt krijgen. Magnesium is met name belangrijk voor de gistcel, die dit element nodig heeft om goed te kunnen vergisten. Meer chloride geeft een volle rondere smaak aan je bier en sulfaat kan de smaakbeleving van bitterheid versterken.

Afhankelijk van het type bier dat we maken kan het dus zijn dat we de mineralen(balans) van het water nog iets aanpassen. Dit hoeft niet altijd, maar het kan wel! Als we een mooi vol en rond bier willen, dan zorgen we bijvoorbeeld dat chloride iets de overhand krijgt en als we juist een wat bitterder bier willen dan zorgen we dat sulfaat wat meer de overhand krijgt.

Klinkt easy, maar hier liggen uiteraard een paar pittige berekeningen onder met als basis de waterprofielen die we van onze waterleverancier opvragen.

Dus deze brouwer haalt het water niet uit een bron, maar uit de kraan. Maar voordat water bier wordt moet het wel aan onze norm voldoen, want je bent niet zomaar van water gepromoveerd tot Berghoeve Bier!
  Berghoeve Brouwerij     12-08-2022 15:31     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Dieneke Slaat -  12-08-2022

Mooi verhaal, ik krijg steeds meer waardering voor het lekkere bier!